A Lexunit hatéves, eddigi története a töretlen fejlődésről szól.

Voltak erősebb évek, votlak átlagosak, de valamilyen formában minden évben erősödtünk.

Sokmindenen kellett változtatni.

Alapvetően gépészeti és folyamat-optimalizációs filozófiával léptünk ki a piacra 2017-ben. Gyárakban, összeszerelő-üzemekben fokoztuk a hatékonyságot a gépi tanulás lehetőségeit kiaknázva, vagy pedig természetes nyelvfeldolgozással segítettünk szövegek és adatsorok feldolgozásában.

Közben hatalmas fejlődés zajlott le a felhőtechnológiák (AWS, Azure) az ML eszköztárak (pl. Tensorflow) és a scraperek terén. Ez növelte a cégek érdeklődését e technológiák integrálása iránt, így a projektjeinkben is egyre nagyobb szerepet kaptak.

A Covid teljesen hasonló hatással volt ránk, mint ahogy a vírusok szoktak az organizmusokra: felpörgette az evolúciónkat. 2020-2021-ben az addig sem könnyen megközelíthető nagyobb cégek (akik számára anyagilag megérné olyan high tech IT fejlesztéseket implementálni, amiket mi tudunk nyújtani) még jobban bezárkóztak, nem csak fizikailag, hanem vállalkozókészség terén is. Nagyon komoly energiákat fektettünk az ügyfélszerzésbe, minimum megötszöröztük az erőfeszítéseinket ezen a téren, és ez így is alig feleannyira-harmadannyira volt eredményes, mint az előző évben.

Legalábbis úgy tűnt.

Szorosra kellett húzni a szíjakat, aztán hirtelen elkezdett beérni a piacszerző munka gyümölcse. Elkezdődtek az első együttműködéseink az Egyesült Államokban, és a Lexunit név forogni kezdett odakint, újabb és újabb projektek indultak azért, mert az ügyfeleink továbbajánlottak minket másoknak az olyan informális csatornákon és eseményeken, ahol a startupperek mozognak.

Nagyon sok olyan cég szökkent szárba az elmúlt pár évben, akik valamilyen automatizációs, illetve megosztáson alapuló szolgáltatásra építették az üzleti modelljüket, és sokan vannak közöttük olyanok, akiknek gondot okoz a technológiai megvalósítás.

A probléma gyökere az, hogy egyrészt nincsen saját kapacitásuk, másrészt a hagyományos, ügynökségi típusú tranzakciós modell (megrendelés > leszállítás) az esetükben nem működik, mert sokkal komplexebb együttműködésekre van szükségük az igazán eredményes megvalósításhoz és folyamatos fejlesztéshez. Vagyis hiába lenne piaci értéke annak, amit terveznek, túl drágán tudják csak megvalósítani.

Az elmúlt másfél év tapasztalata az, hogy ebben tudunk nekik segíteni, és jól is csináljuk. Ez a technológiai partnerség modellje. Komplex együttműködés, ami nem csak fejlesztést jelent, hanem tanácsadást, a termék olyan szintű alakítását ami az üzleti döntéshozatalra is hatással van.

A Lexunit fejlődése nem "startupos", nem olyan, mint egy üstökös felbukkanása. Sokkal inkább hasonlít egy űr-expedícióhoz. Folyamatosan haladunk, végezzük a feladatokat, de közben a legénységet el kell látni, az űrbázist pedig karban kell tartani. Néha veszélyes terepre tévedünk, aszteroidamezőben kell navigálnunk, máskor csak ki kell bányászni az értékes ércet, amit sikeresen felkutattunk. A bázis fejlődik, és most már speciális részlegei, alegységei is kialakultak.

Ebben a posztban alapvetően a legénységről, vagyis a csapatunk bővítéséről szeretnénk némi háttérinfót adni.

Kik dolgoznak itt?

A szakmai sikerek, a nemzetközi terep, a különleges feladatok vonzzák a különleges embereket, szerencsére.

Vannak PhD-hallgatóink, akik a tudományos karrierjükben, a kutatásaikban megszerzett ismereteket szeretnék nálunk gyakorlatban is kamatoztatni, közelebbről megismerni az alkalmazási oldalt.

Vannak "multiszökevényeink", akik szívesen vállalják a némileg bizonytalanabb, kalandosabb közeg kihívásait cserébe a nagyobb felelősségért, és azért, hogy jobban lássák és érezzék a munkájuk hatását és eredményeit, mint ahogy talán a multiban tudták.

Van aki számára inspiráló az az egymásrautaltság, amiben létezünk. Itt lehet hatni a rendszerre. És kell is… igazából nincs két egyforma nap. Az iparágunk gyorsan mozog, számunkra megszokottá vált a folyamatos iteráció.

Hogyan bővül a csapat?

Itt a Lexunitnál nem lélektelen próbafeladatokkal nyitunk. Ha az első indikátorok rendben vannak, akkor a CEO személyesen beszéget el az új jelölttel, és bemutatja neki a céget.

Az ilyenkor szokásos alapinfók mellett Endre el szokta mondani, hogy értékorientáltan dolgozunk, és ez a bizonyos érték alapesetben az emberi tényező. Mivel ez egy alkotói munka, itt a 'brainpower'-re van szükség elsősorban, amihez pedig elengedhetetlen egy olyan közeg, amiben ezekkel a bizonyos agyakkal rendelkező emberek jól tudják magukat érezni, szeretni tudják azt, amivel foglalkoznak.

Ennek a közegnek három alapvető befolyásoló tényezője van:

1. A feladatok jelentsenek kihívást

2. A csapat legyen jó

3. A fizetés legyen versenyképes

Ha ezek közül bármelyik hiányzik, ott sérül a 'fit', akkor nem tudtuk biztosítani a körülményeket, amelyeket megfelelőnek tartunk a munkához.

A Lexunit szerintünk mindhárom dimenzióban megüti a mércét, ez a fejlődésünk egyik oka, de egyben feltétele is.

Most tekintsük át röviden, hogyan is állunk ezeken a területeken.

1. Kihívást jelentő feladatok: távlatos témakörök

A Lexunit egy budapesti szoftvercég. Ez azt jelenti, hogy az amerikai piacon sikeres hódításaink olyan projektekhez nyújtanak hozzáférést magyar szakemberek számára, amelyek az itthoni piacon méretgazdasági okok miatt egyszerűen nem léteznek.

Egyszerű példa: egyik ügyfelünk egy amerikában a szektorában kicsinek számító cég, akik 150 millió dollár nagyságrendben kezelnek befektetéseket. Azzal kerestek meg minket, hogy készítsünk egy testreszabott célszoftvert nekik, olyat, amilyenhez hasonlóért komoly éves liszenszdíjat fizetnek jelenleg. A szoftver, amivel dolgoznak, azért létezik, mert még kiszolgál nagyjából 200 hasonló vállalatot

Más olyan ügyfelünk is van, akiknek a szolgáltatása Magyarországon értelmezhetetlen, életképtelen lenne, mert nem lenne kereslet rá, az USÁ-ban viszont jól hasít, bővülni tud.

A technológia értelemszerűen sokkal fejlettebb. Naprakész, kihívásokban aktuális. A mi nevünk leginkább a bostoni közegben terjed (ahol a színtér szellemi központja a legendás MIT, amerika egyik legjobb technológiai egyeteme), nem a Szilícium-völgyben, de a kettő között már nincs nagyságrendi különbség.

A projektek többsége zöldmezős, nem egy legacy szoftvercsomag elemét kell reszelgetni, sokkal inkább "kézműves", mérnöki jellegű feladatok jellemzők: itt egy üzleti probléma, készíts rá egy célszoftvert!

De nem küldheted rá a csillagrombolót, nincsenek óriás corporate büdzsék, a startupok számára az a fontos, hogy minél kevesebb erőforrásból teremts minél nagyobb értéket.

2. Ember a mérnökben: a csapat legyen jó

A "KKV" az egy olyan kifejezés, aminek a béklyóitól, az ehhez kapcsolódó stigmáktól és előítéletektől inkább szabadulni próbálunk, nem is passzolnak hozzánk.

A Lexunit koncepciója az, hogy a multiknál megszokott sztenderdeket mi is meg tudjuk teremteni, és innen fejlődünk még tovább. Mint egyfajta MVP, hogy egy startupos kifejezéssel éljünk.

A munkafilozófiánkat illetően az a meggyőződésünk, hogy a mércét meg is tudjuk haladni, ugyanis nálunk:

- jó a csapat

- nincs feszültség

Mindannyian voltunk multisok, tökéletesen ismerjük a hűvös profizmust, és tudatos döntésünk eredménye, hogy ehelyett inkább egy baráti társaság közegét akarjuk megteremteni. Nekünk, persze, ez így organikus, mert a Lexunit egy diákkori baráti társasággal indult - ezt szándékozunk "kiterjeszteni", hogy továbbra is otthon érezhessük magunkat benne.

De hogy lehet így kezelni a problémákat?

Végülis dolgozni járunk ide, teljesíteni kell, hogyan lehet ezt összeegyeztetni a lazasággal?

A megoldásunk erre a transzparens kommunikáció. Úgy kell csinálni, ahogy a jól működő baráti kapcsolatokban is: amikor a másik fél túlmegy a határokon, akkor azt jelezni kell.

Mikor megy valaki túl a határokon?

- amikor már nem lazaságról van már szó, hanem kellemetlenségeket okoz a viselkedése

- amikor visszaél a szándékosan lazán hagyott kontrollal

A Lexunit hat éves történetében eddig nagyon ritka volt az ilyen, és az indikátorrendszerünkben ez nagyon egyszerűen nyilvánul meg: amikor a vezető négyesben "téma lesz" a problémakör, amit az illető generál, akkor egyértelművé válik, hogy tisztázni kell a helyzetet.

Egyébként ezért vesszük komolyan azt is, hogy a próbaidő egy kétirányú dolog.

Tény, hogy a Lexunit egy talán az átlagnál szabadabb, fiatalosabb hely, ahol a határokat közösen kell belőnünk.

A munkavégzés helyére és idejére vonatkozóan konkrét határok például gyakorlatilag nincsenek: a munka legyen elvégezve, nekünk csak ez számít, a többit megoldjuk, leegyeztetjük.

3. Versenyképes fizetés

Van.

Ezt ennyivel rövidre tudjuk zárni. Nyilván nem a "teteje" az amit nyújtani tudunk, de fair.

Ezzel tehát elmondhatjuk, hogy a csapatfejlesztés három fő pillérét stabilan tudjuk tartani.

Ha mindez szimpatikus, az aktuális állásajánlatainkat itt találod, de mindenképpen érdekes jelentkezned. Az űrbázis folyamatos mozgásban van, bármikor szükség lehet a Te képességeidre is…