Minden cég szereti fényezni magát, hogy mennyire jó munkahely, az IT szektorban pedig különösen iszonyú nagy a verseny a jó kollégákért. Itt jelenleg eszkimóból van kevés, ezt mindenki tudja. Nekünk is fontos, hogy ránk találjanak azok a fejlesztők, akik otthon tudnák érezni magukat közöttünk. Ideje megmutatnunk, hogy milyen valójában a Lexunit csapatához tartozni.

Szerintünk a partnereink, és az AI iránt általánosan érdeklődők számára is érdekes lehet belelátni egy olyan cég működésébe, mint a miénk. Ha pedig fejlesztő vagy és megtetszik, ha érzed a kémiát, keress minket! Bővülünk, fejlődünk, mindig szükség van új arcokra.

A Lexunit alapítói köre egy kollégiumi szobákban és a gimnáziumi évek alatt összekovácsolódott baráti társaság. A céget a jelenleg stratégiai tanácsadói feladatokat ellátó Dávid alapította két társával, akik később kiszálltak. Nem sokkal ezután hívta meg Dávid Endrét, Istvánt és Ádámot akiket a BME Kármán Tódor kollégiumából ismert. Az egymást még gimnáziumból ismerő srácokat megfogta a Lexunit, mint vízió, és otthagyták az éppen induló multis karrierjüket a változatos szerepkörért, amit ennek a cégnek az építése jelentett. Ezzel kialakult a Lexunit eredeti magja és a mai vezetősége.

A Lexunit háttere és küldetése

Alapvetően gépészmérnökök vagyunk, erről az oldalról közelítjük meg a programozást.

Mindig az volt a célunk, hogy gyakorlati innovációs segítséget nyújtsunk, leginkább ipari szereplőknek, az automatizáció, a gépi tanulás terén. Ez a piac viszont elég kemény dió, mert kevés az olyan hazai cég, akiknek megvan a tőkéje ahhoz, hogy AI-befektetésekkel hatékonyságnövelést realizáljanak. Ez egy szűk, viszonylag zárt kör, ahol elég nehéz eljutni egy prezentációig. Ezért az üzleti világ számos területén zajlottak a projektjeink, elég csak átpörgetni ezt a blogot vagy az esettanulmányainkat.

2020 végén kezdtünk amerikai startupok skálázódását elősegítő, kiszervezett technikai és innovációs partnerségi tevékenységeket végezni, ma már több sikeresen lezárt, vagy hosszú ideje tartó együttműködést tudhatunk magunkénak. Ádám és István kapacitásait hosszú hónapokra teljes mértékben igénybe vette egy-egy ilyen partnerkapcsolat, különösen az első fázisokban, amikor nagy összpontosításra és intenzív munkára van szükség. Egyébként az amerikaiakkal való közös munkáról már írtunk egy személyes hangvételű beszámolót, az itt olvasható.

Ebben az időszakban vált egyértelművé, hogy csapatainknak erősítésre van szüksége. Eddig is mindig voltak nyitott pozícióink, de ideje a stratégiai építkezésnek, mert a Lexunit jelenleg egyértelműen felívelőben van. Nagyjából ezért írjuk ezt a cikket is.

A Lexunit belülnézetből

Így néz ki az irodánk:

Mondhatjuk, hogy prémium lokáció, a Jászai közelében, minden elképzelhető étkezési opció fellelhető a környéken. Remote work is van, persze.

Jelenleg összesen 14-en vagyunk, többségében fiúk, de itt van velünk Zita, aki az üzletfejlesztésben ügyködik, és Dóri, aki gyakornokként Zitának és Endrének segít, ahol tud.

Endre a CEO, de Fecó a főnök:

Ferenc dominanciát sugároz, de asszertív vezető

A cégvezetés még mindig ‘fiatalos’, alig 30 felett. Szóval dinamizmusra, megoldáskereső (bullshitmentes) mentalitásra számíthatsz. Szeretjük azt, amit csinálunk, a csapatot a munka, a közös cél tartja össze.

Oké, ennyi talán elég is így magunkról.

Végeztünk pár belső interjút az újabb kollégák körében, azért, hogy megtudjuk és közreadhassuk a kendőzetlen véleményüket, érzéseiket a Lexunittal kapcsolatban. Nyilván kollégák és érdekeltek a cég sikerében, de… nem szíjaztuk őket a székeikbe és nem vörösre izzított usb-stickekkel kényszerítettük ki belőlük ezeket a vallomásokat.

Dani multitól jött hozzánk, SAP területről. Azért váltott mert jobban el szeretett volna merülni a fejlesztés rejtelmeiben, és közelebb akart kerülni az olyan cutting edge, aktuális területekhez, mint a machine learning, a felhő és az adattudomány mélységei.


Dani számára túl sok volt a “cégpolitika”. Nem érezte azt, hogy a csapat egy felé menne, sikerre törne.

“Mindenkinek megvolt a maga célja, de ha abba valaki belerondított, akkor alávágtak”.

Nálunk megtalálta azt, amit hiányolt, itt az alapítás óta ugyanaz a cél (innovációs partnerként segíteni az ipari és SaaS cégeket a hatékonyságnövelésben).

“Itt nincs hibáztatás, felelősségkeresés. A problémamegoldás az elsődleges. Toljuk a szekeret.”

Dani pozitív változásként élte meg, hogy a Lexunit soraiban van alkotói szabadsága, vannak “gondolkodós” feladatai.

“Nyilván olyan is van, hogy szétosztjuk a feladatokat és csak meg kell csinálni, de a legtöbbször szükség van valamilyen önállóságra és kreativitásra.”

A hétköznapi fílingben még az tetszik neki, hogy megvan a szakmai alázat, és hogy ha valaki valamit nem tud, attól még nem hülye.

Zsoca számára is otthonos ez a közvetlenség és “feszengésmentesség”, ami nálunk uralkodik, illetve ő erősségként kiemelte, hogy nálunk a munkakörödet közösen alakítjuk ki, azaz a kompetenciád és az igényeid döntik el, hogy pontosan mivel fogsz foglalkozni, nem csak egy fogaskereket keresünk, ami vagy passzol a gépbe, vagy nem…

A Lexunit kis cég, amiben azt szereti, hogy nem adottak a dolgok, sokmindent létre kell hozni.

Az önállóság mellett kiemelte, hogy itt lehet javaslatokat bedobni, aztán abból lehet valamilyen a cég jövője szempontjából mérhető hatás is. A csapatnak van igénye és nyitottsága az egyéni megoldásokra:

“A problémamegoldás során nem vagy bekorlátozva, hogy ez a folyamat, így oldd meg, hanem van egy szabadság, lehetőség arra hogy kreatívan keress megoldásokat.”

Szakmai vonalon elmondta, hogy kétségtelenül a legújabb technológiákkal lehet dolgozni, hogy a projektek valódi kihívást jelentenek, és projektvezetőként a srácok nem csak válaszolnak bármilyen kérdésre, hanem kompetensek és bizonyítani is tudnak, “nem csak odarakták őket vezetőnek”.

Zsolt azt mondta, a mi interjúnk volt a favorit (egyszerre több helyre hívták, persze ez fejlesztők esetében manapság megszokott). Egyrészt őt is személyesen régóta érdekelte ez a machine learning / big data vonal, amit csinálunk, másrészt bejött neki a szabadság (a Lexunit full flex, be lehet járni, de nem kötelező), illetve már korán megérezte, hogy a cég magja egy összetartó csapat, akik hasonlóan gondolkodnak és ugyanazt akarják.

A Lexunitba kerülése utáni mindennapokról elmondta, hogy a napok “gyorsan telnek” és “jól esik reggel felkelni”, mivel sok az újdonság, mindenki tanul valamit szinte minden nap, a munka pedig kreatív. A kommunikáció gyors, már az ügyfelek dinamikussága is pörgésben tartja a projekteket. Ahogy nagyon karakánul megfogalmazta: “a gyakorlat lefedi a szakmai fejlődési igényeket”.

Nagyon tetszett neki a próbahét lehetősége, ezt külön kiemelte.

Zita jogászként diplomázott, de amikor nem sokkal ezután elment Erasmusra Bécsbe egy nagy gépgyártóhoz, hamarosan már tárgyalástechnikai előadásokat adott veterán saleseseknek. A kinti élményei meggyőzték arról, hogy inkább ebben az irányban keresse a folytatást. Csak multikhoz adta be a jelentkezését - és a Lexunithoz. Az informatikához ekkor még egyáltalán nem konyított, a gyártóipari tapasztalatára alapozott nálunk. Az egyik multihoz is felvették volna, de minket választott: meggyőzték a két közeg közötti különbségek.

“Szeretem ezt a haveri légkört, a nyitottságot, és azt, hogy mindenki alapból segíti a másikat. Ez különösen jó volt a kezdeti szakaszban, mert nekem korábban néha nehezemre esett segítséget kérni. Ebben is tudtam fejlődni, amióta idekerültem.”

Rá kellett kérdeznünk, hogy nőként hogy érzi magát a nagy többségben lévő férfiak között, amire így reagált:

Nem érzékelek semmilyen pozitív vagy negatív megkülönböztetést és ezt nagyon értékelem. Szerintem maximálisan kifejezésre jut az egyenlőség, például nem várnak el tőlem kevesebbet vagy nem dicsérnek jobban, mert nő vagyok. A Lexunitnál az a lényeg, hogy szeresd, amit csinálsz és megálld a helyed a csapatban – nemtől függetlenül.

Ügyfeleink mondják

A kollégák után most pár olyan gondolat, amit az ügyfeleink szoktak kiemelni a velünk való munkával kapcsolatban:

Állítólag erősségünk a rendszerszemlélet és a hatékony kommunikáció.

A mérnöki megértés szándékából adódóan fel tudunk tárni olyan megoldási lehetőségeket, amelyekre eredetileg nem gondolt volna senki a problémafelvetés során.

“Nem a varroda vagyunk, hanem a szabásmintákban tudunk segíteni”. - ezt már mi magunk szoktuk mondani.

(Ha ennél többet is megtudnál az ügyfeleink nézőpontjából a munkánkról, nézz bele az esettanulmányokba, vagy pörgesd át ezeket a Clutch értékeléseket)

Végezetül mi magunk, a cég alapítói is elmondjuk pár szóban, hogy milyen itt dolgozni. Igyekszünk a realitás talaján maradni.

Célok és kihívások: a végtelen felfedezőút

Szóval mi ugye alapvetően mérnöki háttérrel rendelkezünk, nem “fejlesztők” vagyunk, hanem “mérnökök”, legalábbis eredetileg. Ez a gyakorlatban úgy jön le, hogy a kezdettől fogva a folyamatok megértésének szándéka vezérel minket, ez már a Lexunit előtt is így volt, a cég ennek csak egy logikus következménye és szervezeti formája.

A “folyamat” alatt leginkább a problémamegoldást értjük. Az optimalizálás iránt vagyunk elhivatottak, és ehhez használjuk a programozást, ennek a célnak alárendelve választunk eszközöket, mint például a Machine Learning, az NLP és az AI egyéb alterületei.

Nem azt nézzük, hogy miből lehet gyorsan és könnyen sokat keresni. A digitalizációs optimalizálás teljes összképe érdekel minket, azért is csináljuk, mert részt akarunk venni ebben a történelmi folyamatban, aktívan.

Ez azt is jelenti, hogy leginkább azoknak szeretnénk és tudunk segíteni, akik a saját területükön, a saját üzleti világukban ugyanerre törekszenek, akik az elérhető legjobb technológiát akarják használni, mindenkor.

A munkánkban, a projektekben a folyamatos útkeresés, a kihívások legyőzése és a tanulás adja a folyamatos flow-t.

Oké, ez mind szép, de mi az ami nehézséget okoz?

Szerencsére fel tudunk mutatni sikereket, amerikai startupoknak segítünk skálázódni és globális multiknak is dolgoztunk már, a cég fejlődik. De ez a kalandorélet, szinte egyenesen az iskolapadból, hordoz magában nehészségeket is.

Ugyanis ha mindig minden új, akkor mindig nulla tapasztalatod van az adott helyzetben. Az állandó innováció miatt nincsenek ismétlődő minták, amikre támaszkodni tudunk, hanem inkább egy megállás nélküli iterációs folyamatként lehet leírni a mindennapjainkat: nem csak a projektmunkában, hanem a cég életének tetszőleges területén, a marketingtől kezdve a salesen át az irodai takarítók koordinálásáig. Ha tartasz a repetitív dolgoktól, nyugodt lehetsz, mert itt olyat nem nagyon fogsz találni. A “learning by doing” eléggé igaz ránk. És ez valószínűleg sokak számára eléggé frusztráló is tud lenni.

Mi magunk nem vagyunk startup, nincsenek befektetőink, és nincs felettünk szakmai mentorálás sem. Egyébként szívesen elfogadjuk azt, amikor valaki valamit jobban tud nálunk.

Ez kicsit olyan, mint egy felfedezőút az óceánon: haladnod kell az expedícióval, de ehhez elsősorban biztosítani kell, hogy a víz felett maradj. Ez az egész legénységre egyaránt terhet rak, mert a kezdők számára kevés a kapaszkodó, a senioroknak pedig folyamatosan adaptálódniuk kell. A mélyvízbe dobás eléggé alapvető működés nálunk.

TLDR:

Ha a Lexunitnál dolgozol, arra számíthatsz, hogy:

- tetszés szerint iroda / home office

- BP központi helyszín

- nemzetközi projektek (akár USA)

- állatbarát iroda

- összetartó csapat

- jól definiált célokért, közösen dolgozunk

- van lehetőség egyéni megoldásokra és kreativitásra

- nem kiégetni akarunk téged, hanem kibontakoztatni

- nagyon dinamikus területen dolgozunk, nincsenek kőbe vésett protokollok

- ez a változékonyság megterhelő is lehet

Na, ennyit rólunk. Veled mi a helyzet? Akár üzleti kérdésed van, akár érdekelne a csatlakozás lehetősége, keress minket bátran LinkedInen, vagy direktben!